הרבה אנשים אומרים, "אני מעדיף לגדל חתול ולא כלב, כי חתול לא צריך שיתעסקו אתו יותר מדיי. שמים לו אוכל, מים, מנקים לו קצת את ארגז החול והוא כבר יסתדר, זו חיה עצמאית". החתול הוא אמנם חיה עצמאית, אבל אם לשפוט לפי מקרים רבים של חתולים שלא מפסיקים ליילל אל תוך הלילה בדיוק כשאתם מנסים לישון, או שנושכים את כפות הרגליים שלכם דווקא כשאתם מנסים להתרכז בקריאת ספר, אז החתול הוא בהחלט חיה שצריכה ודורשת תשומת לב.
כשחתול לא מקבל את תשומת הלב שהוא רוצה לקבל, הוא נוהג באופן בלתי רצוי במטרה לעורר את התגובה שלכם. הוא יעשה ממש הכול כדי לזכות בתשומת הלב הראויה, ויש חתולים שאפילו הולכים עם זה ממש רחוק, כי זה באופי שלהם.
תקראו לזה "בעיות התנהגות" אבל למעשה פשוט מדובר בחיות יצירתיות במיוחד עם רמת תסכול גבוהה שפיתחו שיטות שונות לזכות בתשובת הלב שלכם.
מה למשל הם עושים? החתולים עלולים להיות תוקפניים במיוחד, לגרד דברים שונים בבית ובמיוחד רהיט שנחשב ליקר ביותר עבורכם, לעשות את הצרכים שלהם מחוץ לארגז החול, ליילל בלי הפסקה, לקפוץ למקומות שנחשבים "מחוץ לתחום" למרות שהם יודעים את זה, כמו לתוך הכיור באמבטיה, על השיש ועוד שלל קונצים.
ושימו לב שהחתול לא עושה את כל הדברים המרגיזים האלה כשאתם לא בבית, הוא עושה זאת דווקא כשאתם נמצאים, כי הרי מה הוא רוצה להשיג? את תשומת הלב שלכם. אמנם הוא יודע שהוא לא יקבל חיבוק ונשיקה על ההתנהגויות האלה, אבל הוא מעדיף לקבל צעקות מאשר כלום.
הבעיה האמיתית בסיפור הזה היא אתם.
כשאתם מנסים ברגע הפעולה המרגיזה להפסיק אותה באמצעות מתן תשומת לב, אתם בעצם מעבירים לחתול את המסר שכדאי לו להמשיך לנהוג כך, כי הנה, קיבלתי תשומת לב ואיזה כיף לי.
מתי למשל זה קורה? כשאנחנו עסוקים במשהו והחתול מיילל ומיילל ואנחנו שולחים יד ומלטפים אותו, או נותנים לו ברצון לתפוס לנו את כף הרגל המתנדנדת. כך נוצר מעגל קסמים של התנהגויות רעות שזוכות לתגובות.
אז מה כדאי לעשות לצאת ממעגל הקסמים?
החתול מצפה לקבל מכם תגובה כשהוא עושה משהו רע או מיילל? תחזיקו את עצמכם חזק ופשוט אל תגיבו. כך החתול יבין שהוא לא מצליח להשיג את מטרתו. למעשה, תתעלמו מההתנהגות הרעה ועודדו אותו להתנהגות ראויה. מהלך כזה יבטל את הלמידה להשגת תשומת לב באמצעות מעשים לא יפים.
מנגד, הפכו אתם למבקשי תשומת הלב מהחתול. צרו לעצמכם מעין לוח זמנים לזמן בילוי עם החתול שלכם שכולל לפחות חצי שעה פעמיים ביום. אם מדובר בהרבה זמן מבחינתכם, אז תנסו למצוא כמות זמן אחרת אבל מספקת. ומה עושים בעת ניצול הזמן הזה? משחקים עם החתול, מלטפים אותו, מעסים, מדברים וכו'. כשהחתול שלכם יבין שיש לו את הזמן שלו איתכם שבו הוא מקבל תשומת לב, הוא לא יתחיל לבוא ולבקש אותה מכם בכל מיני דרכים לא סימפטיות.
נכתב בשיתוף עם מגזין ספץ לחיות מחמד
אין על חתולים! 🙂